Istoria bizară a bărbieritului

Bărbieritul nu a fost întotdeauna simplu, rapid sau mai ales precis. Cu câteva decenii în urmă, un bărbierit la milimetru nu era posibil. Iar dacă mergem în urmă cu doar câteva sute de ani lipsa oțelului și a uneltelor de precizie însemnă un bărbierit foarte aproximativ.

unelta barbierit - egipteni
Lamă de ras 1539 – 1292 Î.Hr. picture credits – Brooklyn Museum

Bărbieritul modern s-a dezvoltat pe baze foarte interesante. Primele unelte pentru bărbierit descoperite de arheologi nu erau altceva decât niște pietre banale. Unii bărbați ce locuiau în zone cu ieșire la mări și oceane înlocuiau pietrele cu scoici. Mai interesante însă au fost descoperirile din mormintele decorate ale faraonilor egipteni. Unele picturi îi înfățișează pe faraoni cu unelte de ras confecționate, probabil, din bronz și cupru. Primele ustensile pentru bărbierit cu decorații au fost descoperite în America de Sud și erau un simbol al stilului și al statutului.

Primele lame de înaltă calitate au apărut însă mult mai târziu. În secolul XVIII japonezii au început să fie recunoscuți pentru lamele de precizie, folosite mai degrabă la săbii. Primul aparat de ras european a fost fabricat 1828 la Sheffield, Anglia. Reacțiile bărbaților la această invenție au fost copleșitoare iar versatilitatea aparatului i-a făcut pe britanici să considere mustața ca accesoriu obligatoriu al uniformei militare până în 1916. Aparatul din Sheffield era un simplu mâner cu lamă și a fost responsabil pentru multe tăieturi până în 1901 când francezul Jean Perret a venit cu invenția ce se numea safety razor. Aparatul francezului expunea doar muchiile lamei de ras si era astfel mult mai sigur de utilizat, de unde și numele safety.

Gillette și primul impact al bărbieritului cu marketingul

Aparat de ras Gem - 1900
Aparat de ras GEM – 1900

King Gillette a avut un impact major asupra lamelor de ras cum le știm în ziua de azi. Acesta a gândit un sistem de bărbierit simplu bazat pe lame ieftine ce nu aveau nevoie de ascuțire și se puteau arunca după câteva utilizări. Primele versiuni ale lamelor lui Gillette aveau un preț semnificativ (calculat de analiști la 140 de dolari în zilele noastre). Lucrurile s-au îmbunătățit masiv când Gillette s-a înconjurat de o echipă cu care a pus bazele primei companii prosducătoare de lame pentru bărbierit. Compania a vândut peste 70 de milioane de lame în toată lumea dar a fost puternic influențată de Marea Criză și de lupta internă asupra monopolului pieței din Europa. Cu siguranță King Gillete a avut un rol esențial în istoria bărbieritului  dar pe plan personal s-a făcut cunoscut datorită viziunilor socialiste în care credea că toată industria ar trebui să aparțină unei singure companii deținute de popor. S-a retras în cele din urmă și a călătorit în toată lumea. A fost recunoscut în multe țări datorită chipului său de pe pachetele cu lame.

O alternativă a fost patentată de Jacob Schick în 1928 cu primul aparat de ras electric. Ideea a fost preluată de Remington care au produs primul aparat dedicat femeilor.

Cremele și săpunurile pentru ras

O cremă de ras pe bază de grăsimi animale a fost folosită de sumerieni. Conceptul a fost propagat dar nu a fost îmbunătățit o bună perioadă de timp până la apariția aparatelor și lamelor de ras. Primele săpunuri de ras au fost fabricate în Anglia. În 1840 săpunul de ras Militar al companiei Vroom and Fowler a fost primul săpun de ras ce a avut succes în rândul bărbaților. Tot în această perioadă au apărut primele barbershop-uri ce au avut un rol esențial în promovarea săpunurilor pentru ras, a loțiunilor aftershave și a popularizării bărbieritului. Multe companii britanice din acea perioadă au supraviețuit până astăzi în mare măsură datorită entuziaștilor bărbieritului tradițional.

La nivel de percepție și marketing istoria cremelor de ras a luat o turnură diferită datorită mentalității de simplificare a nord-americanilor care au fabricat prima cremă de ras ce nu avea nevoie de pămătuf în 1925, primul aparat de ras electric în 1928 și prima spumă de ras la tub în 1949. În România, din ce știm noi, prima spumă de ras la tub a fost fabricată de Farmec.

În prezent se poate spune că trăim perioada de întoarcere la rădăcini în multe domenii, inclusiv în cel al bărbieritului. Bărbații au început să conștientizeze problemele climatice, ale poluării și influenței omului asupra naturii și reconsideră produsele în tuburi sub presiune în timp ce calculează și costul mai mic al bărbieritului tradițional cu cremă și pămătuf, pe termen lung. Un alt rol important jucat de bărbierii din lumea întreagă este alegerea soluțiilor calitative în detrimentul celor ieftine și rapide. Un barber adevărat preferă cremele și aparatele de ras clasice datorită calității și a rezultatelor net superioare.

istoria barbieritului

Va urma…